ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ

 

ΑΓΙΟΙ  ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ


Μικρό εκκλησάκι ευρισκόμενο  εις το Νοτιοδυτικό  μέρος του Δερβενίου, ρυθμού Βασιλικής. Πριν  του 1964 το εκκλησάκι ήτο ιδιοτικό  και ανοίκε στην οικογένεια  Παναγή Γ. Λαζανά  και λειτουργείτο από παλαιοημερολογίτη ιερέα. Από την εποχή που έγινε διάνοιξη της εθνικής οδού Αθηνών –Πατρών  το εκκλησάκι κατεδαφίσθει  για να κτισθεί και πάλι  σε παρακείμενη θέση  με δαπάνες του Δημοσίου, επιστατεύοντος του τότε  μηχανικού  εις  την εθνική οδό κ. Μπαλόγιαννη. Το οικόπεδο όπου είναι κτισμένο  παρεχωρήθη δωρεάν  από τον  αείμνηστο Χρήστο Αδαμόπουλο. Τα εγκαίνια  έγιναν  το 1974 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτην Κορίνθου Κον Κον  Παντελεήμονα. Εορτάζεται την 1η Ιουλίου  εορτή των αγίων  Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων.

ΑΓΙΑ  ΒΑΡΒΑΡΑ


Μικρή εκκλησία στο ανατολικό μέρος του Δερβενίου όρια  κοινότητος Λυγιάς και Δερβενίου (περιοχή  Ροδιά). Από την βόρεια πλευρά της  βρέχεται καθημερηνά  από τα κύματα του Κορινθιάκού. Έχει κτισθεί  το 1950 περίπου  δαπάνες  των ενοριτών  του Δερβενίου. Εορτάζεται  την 4ην  Δεκεμβρίου.

ΑΓΙΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Είναι ένα μικρό εκκλησάκι στο κέντρο του Δερβενίου περιτριγυρισμένο από σπίτια. Είναι ρυθμού σταυροειδές μετά τρούλου 60 τ.μ.  περίπου. Σύμφωνα με την παράδοση  είναι ο πρώτος κεντρικός ναός του Δερβενίου ίσως και σε ολόκληρη την περιοχή ( 1835 )  και ανεγέρθηκε  από τον καπετάν  Παναγιωτάκη Γεραρή   πρώτο οικιστή του Δερβενίου. Την εποχή αυτή οι κάτοικοι του Δερβενίου ήσαν ελάχιστοι. Η μνήμη του εορτάζεται την 6ην  Δεκεμβρίου.

 ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Είναι νεκροταφιακός Ναός  κτισμένος  το 1920 από προσφορές  των ενοριτών. Βρίσκεται  στο δυτικό μέρος του  Δερβενίου  και εις το κέντρο του κοιμητηρίου. Είναι ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου. Εορτάζεται  την 15ην Αυγούστου.

Αγναντεύοντας το Δερβένι από το Εξωκκλήσι Αγίων Αναργύρων.

 

ΓΕΝΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ  ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Ένα όμορφο μικρό εκκλησάκι  κτισμένο  σε ύψωμα της περιοχής  Καραμούζι, αγναντεύοντας  τον Κορινθιακό κόλπο. Το οικόπεδο όπου κτίζεται το εξωκλήσι  είναι δωρεά του κ. Κων/νου Αντωνόπουλου προς τον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου καθώς επίσης  και η κατασκευή του είναι προσωπικές δαπάνες του δωρητού.